Loading...

Co jest takiego wspaniałego w herbacie?

Dowiedz się o pochodzeniu, odmianach, metodach przetwarzania i flawonoidach herbaty. Następnie wypróbuj kilka różnych odmian! Co jest takiego wspaniałego w herbacie? Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, dlaczego jest tak pyszny! Ponadto dowiesz się, jak zrobić własną herbatę w domu! I oczywiście, jeśli jeszcze nie jesteś przekonany, wypróbuj próbkę, zanim zdecydujesz się ją kupić! Oto niektóre z najpopularniejszych rodzajów herbaty i ich zalety.

Początki
Pierwsze wzmianki o herbacie https://cupandyou.pl/ w świecie zachodnim pojawiły się już w IX wieku, ale napój nie był powszechnie spożywany aż do XVII wieku, kiedy światowy handel zaczął nabierać tempa. W XVI wieku portugalski misjonarz przywiózł herbatę do Europy, a Holenderska Kompania Wschodnioindyjska dostarczyła pierwsze dostawy herbaty ze wschodu. Mniej więcej w tym samym czasie herbata zaczęła rozprzestrzeniać się w całym Imperium Brytyjskim, docierając do Ameryki Północnej, zanim dotarła do Anglii.

Odmiany
Istnieje wiele różnych rodzajów herbaty. Poniżej wymieniono pięć głównych odmian herbaty. Wszystkie herbaty pochodzą z tej samej rośliny, Camellia Sinensis. Metody przetwarzania stosowane do wytwarzania różnych rodzajów herbaty są różne, od wypalania na patelni po prażenie. Na potrzeby tego artykułu skupimy się na najpopularniejszych typach. Jednak herbatę można również sklasyfikować jako mieszankę lub podgatunek.

Metody przetwarzania
Po zebraniu liści herbaty z ich roślin rozkłada się je do uschnięcia, a następnie smaży na patelni, aby usunąć nadmiar wilgoci. Po usmażeniu liście herbaty suszy się na słońcu, zwykle w wysokich temperaturach, aby zapobiec zepsuciu. Suszone na słońcu liście herbaty podlegają podobnym metodom przetwarzania jak zielona herbata, ale etap utrwalania termicznego nie jest zakończony. Może to spowodować utlenianie katechin. Proces nie jest zakończony i może być konieczne dodanie większej ilości ciepła po etapie suszenia na słońcu.

Flawonoidy
Chociaż zalety flawonoidów w herbacie są powszechnie akceptowane, wciąż istnieją pytania dotyczące ich dokładnej biodostępności. Naukowcy dokonali przeglądu biodostępności i metabolizmu flawonoidów herbacianych w przeglądzie przeprowadzonym przez Hollmana i in. Chociaż spożywanie herbaty prawdopodobnie spowoduje wzrost poziomu katechin w osoczu, efekt jest przejściowy. Aby w pełni zrozumieć biologiczne działanie herbaty, ważne będzie zrozumienie biodostępności i metabolizmu wszystkich flawonoidów zawartych w herbacie.

Korzyści zdrowotne
Korzyści zdrowotne herbaty mogą wynikać z zawartych w niej związków bioaktywnych. Zielona herbata ma wysoki poziom polifenoli, klasy związków chemicznych o właściwościach przeciwutleniających, przeciwwirusowych i przeciwzapalnych. Stymuluje również funkcje odpornościowe, hamuje agregację płytek krwi i moduluje enzymy detoksykacyjne. W badaniach korzyści zdrowotne herbaty przypisywano galusanowi epigallokatechiny (EGCG), głównej substancji chemicznej zawartej w zielonej herbacie. Z drugiej strony czarna herbata nie była tak intensywnie badana.

Koszt
Koszt herbaty rośnie na całym świecie, ale dlaczego? Powodem jest kombinacja czynników. Wielu producentów herbaty w krajach rozwijających się dotkniętych jest klęskami żywiołowymi. W niektórych regionach epidemia koronawirusa zakłóciła sezon zbierania liści, opóźniając niektóre dostawy nawet o miesiąc. Inne przyczyny wzrostu cen herbaty to problemy z pracownikami w Indiach i Sri Lance oraz problemy pogodowe na Sri Lance. Jednak te czynniki nie odpowiadają za cały koszt herbaty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *